10 Μαρ 2016

Θέσεις του συνδυασμού για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού

Στις 8-3-2016, ο κ. Παναγιώτης Σαγρής, ως εκπρόσωπος του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ συμμετείχε στη διαπαραταξιακή συνεδρίαση του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Παρόντες επίσης ήταν ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Σταθούλης, Θ. Βελλής, Λ. Μαγιάκης, Αικ. Ψάλτη, Μ. Διακολιού Θ. Φωτόπουλος, Τ. Σπυρόπουλος, Π. Κόνιαρης, Ελ. Λέκκα, Κ. Ιωάννου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.  
Η συνεδρίαση διεξήχθη σε συναινετικό κλίμα με όλους τους παρευρισκόμενους να αποδέχονται ότι αιτία του προσφυγικού προβλήματος είναι ο πόλεμος και λύση του είναι ο τερματισμός του. 
Ο κ. Σαγρής, παίρνοντας το λόγο κατά τη συνεδρίαση, τόνισε:
«Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ένα θέμα διεθνές, που βρίσκει τη χώρα μας στο κέντρο των εξελίξεων, η παράταξή μας δε θα μπορούσε να μην εκφράσει τις σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις της ως προς αυτό.
Η κατάσταση αυτή, δημιουργήθηκε από τη λαίλαπα του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας ούτως ή άλλως πέραν των προσφύγων, ως ευρωπαϊκή χώρα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δέχεται μεγάλες ροές μεταναστών από χώρες που δε βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαρύνεται με μεγάλες ευθύνες για τη θεαματική αύξηση των εισροών, καθώς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ακολούθησε την ιδεοληπτική πολιτική «των ανοιχτών συνόρων».
Επίσης, οι εταίροι μας στην Ευρώπη έδειξαν έλλειψη αποφασιστικότητας και καθυστέρησαν τραγικά στη λήψη αποφάσεων για το καίριο ζήτημα.
Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η Αυτοδιοίκηση, έχει σηκώσει και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης. Απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα, σ’ όλη τη χώρα, ότι χωρίς βοήθεια, χωρίς συμπαράσταση και στήριξη από το κράτος, ότι μπορεί αν δράσει και να φέρει αποτελέσματα στη βάση της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
Οι θέσεις μας ως η παράταξη «Μαρούσι, η πόλη μας», δε διαφέρουν κατά πολύ και σχεδόν ταυτίζονται με αυτές της ΚΕΔΕ που αφορούν στα παρακάτω:
• Δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, που θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης.
• Γραπτές Δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσφύγων, το κόστος και το χρόνο φιλοξενίας.
• Διαχείριση των χρημάτων από τους Δήμους.
• Προστασία των τοπικών κοινωνιών από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των μεταναστών.
• Προσλήψεις προσωπικού.
Μέσα σε όλα αυτά, η χώρα δε πρέπει να παρασυρθεί από ακραίες φωνές και οφείλει να λειτουργήσει με ανθρωπιστική λογική. Είναι ξεκάθαρο ότι δε μπορεί κανένας να κανονιοβολήσει λέμβους που επιβαίνουν ανθρώπινες ψυχές. Η χώρα μας όμως είναι απροετοίμαστη, ανέτοιμη ως προς τα εσωτερικά ζητήματα και ως προς τη δυνατότητα διαχείρισης αυτού του προβλήματος, συν το ότι βρίσκεται και στο χειρότερο σημείο της σχέσης της με τους εταίρους.
Αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες σε πλήρη άγνοια και χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία και υποδομή, φαίνεται ότι μάλλον πάνε να δημιουργήσουν σε κάθε Νομό, Κέντρα Φιλοξενίας και Εγκατάστασης Προσφύγων-Μεταναστών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία, αυτοσυγκράτηση και αποτελεσματικότητα. Στην περίπτωση που όντως και στο Δήμο μας προκύψει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου, πρέπει οι συμπολίτες μας να δείξουν, όπως ήδη έχουν κάνει ως τώρα, την αλληλεγγύη τους. 
Οποιαδήποτε κίνηση όμως πρέπει να συντελεστεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας όλων των φορέων του τόπου, από την Αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς φορείς, ως την Εκκλησία και της φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ως δημοτική παράταξη, προτείνουμε, το συντονισμό όλων των φορέων της πόλης χωρίς καθυστερήσεις.
Η κοινωνία του Δήμου μας πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να μη διχαστεί, ώστε ακόμη και να χρειαστεί αν φιλοξενηθούν άνθρωποι, αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αξιοπρέπεια, χωρίς να διαταραχτεί η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών».